Cydr

Cydr

Cydr, inaczej jabłecznik (franc. cidre, ang cider) – napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek (niedoprawiany cukrem), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu 2-7%. Cydr odznacza się świeżym aromatem i lekko słodkawym, kwaskowo-orzeźwiającym smakiem jabłek, dobrze gasi pragnienie. Wytwarzany jest ze sfermentowanego moszczu jabłecznego (2-8% alkoholu), w sposób zbliżony do produkcji piwa techniką górnej fermentacji. Jest on szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii, północnej Francji, Belgii, Irlandii i Litwie.

dodane na fotoforum:

mada31

mada31 2011-08-09

bardzo lubie! we Francji jest bardzo popularny, zwlaszcza w Bretanii i Normandii ( swietnie smakuje ze slonymi nalesnikami z czarnej maki ), pozdrawiam

sabcias

sabcias 2011-08-09

a mi nieznany ten napoj ....
milego popoludnia jeszcze - pozdrawiam :o))

jasiu46

jasiu46 2011-08-09

Bardzo dobry piłem w Szwecji,o dziwo.

mi56ran

mi56ran 2011-08-12

U mnie tez stoi na polkach.....Milego piatku jak rowniez calego weekendu, pa;))

dodaj komentarz

kolejne >