beamat 2012-01-02
o... poznaję tą na wysokości wiatraczka...
taka z ....
nie mogę napisać do czego podobna...:)
zizia 2012-01-12
Oczywiście! :) Ja robię ciasto w thermomixie ale przy odrobinie dobrych chęci można i ręcznie :)
składniki:
50 g świeżych drożdży (lub 20 g drożdży suchych, instant)
1 łyżeczka cukru
250 g wody
500 g mąki pszennej
40 g oleju
żółtko, do posmarowania
mak, pestki słonecznika, płatki owsiane lub czarny sezam (jak na zdjęciu) do posypania
- Do naczynia włożyć drożdże, cukier, wlać wodę podgrzaną do ok 37 st C, wymieszać i zostawić na 2 minuty. (dla TM: 2 min/37 st C/ obr. 1)
- Dodać mąkę, olej, sól i wyrobić ciasto (TM: 2 min/ zabezpieczenie pokrywy/ wyrabianie)
- Ciasto przełożyć np na talerz, przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Ciasto podzielić na 10 równych części (lub nie równych, jak na zdjęciu), uformować bułki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.
- Bułki posmarować żół...
zizia 2012-01-12
- Bułki posmarować żółtkiem, posypać wg upodobania i piec ok. 20 minut.
Ja czasami pomijam ten puntkt, gdzie trzeba ponownie, uformowane już bułki, pozostawić do wyrośnięcia. Po pierwszyn wyrośnięciu formuję bułki, smaruję żółtkiem, posypuję i do piekarnika. To taki skrót jak zależy mi na czasie i w sumie nie zauważyłam większej różnicy między bułeczkami robionymi tak czy tak ;)
Smacznego!