Pigwa.

Pigwa.

owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde i bardzo kwaśne (nazywane bywają nawet polską cytryną). Są jednak bardzo aromatyczne i używane są do wytwarzania syropów, nalewek, win, konfitur; także na kompot. Doskonale nadaje się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami. Dzięki dużej zawartości pektyn służą również do żelowania przetworów z owoców o niskiej zawartości pektyn.

dodane na fotoforum:

wedwin6

wedwin6 2011-10-12

a to co pigwa czy gruszki

ikunia5

ikunia5 2011-10-12

Fantastyczne kształty - czy to gruszki?

hanna52

hanna52 2011-10-12

Coś się za bardzo zmarszczyły :)))

terecha

terecha 2011-10-14

wczoraj próbowałam przetworzoną pigwę..pierwszy raz...posmakowała mi nawet się nie skwasiłam..

dodaj komentarz

kolejne >