Ciasto orzechowo-serowe
8 jaj
26 dkg cukru
10dkg orzechów
14 dkg mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę dodać cukier i ciągle ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy jajecznej wsypać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec i po wystygnięciu przeciąć na dwie części, lub od razu upiec dwa placki.
Ser
60dkg sera zmielić
15dkg masła
25 dkg cukru pudru
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jaj
Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, dodać ser i miksować aż ser połączy się z masą jajową. Potem wsypać pozostałe składniki, ubitą pianę i delikatnie wymieszać .Upiec sernik.
Masa
10dkg orzechów sparzyć w 1/2 szkl. wrzącego mleka, wystudzić.
Ugotować budyń:
4 żółtka
1 całe jajo
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
cukier waniliowy
W garnku ubić mikserem żółtka , całe jajo,, cukier, mąki. gotowej masy jajecznej wlewać powoli ciągle miksując, wrzące mleko z cukrem waniliowym. Ugotować na gęsto budyń i wystudzić.
Utrzeć 2 kostki masła z wystudzonym budyniem i orzechami.
Składanie placka
Na deseczkę wyłożyć Sernik posmarować go masą orzechową i przykryć jedną częścią ciasta orzechowego. Następnie przyłożyć deseczką i przekręcić na drugą stronę sernikiem do wierzchu, posmarować sernik drugą częścią masy orzechowej i przykryć ciastem orzechowym.
Uwaga: zawsze zaczynamy składać od sernika!!!!
dodane na fotoforum: