Ciasto z krakersami.
Upiec biszkopt z 4 jaj.
1 puszka gotowego kajmaku, lub 1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować w garnku z wodą 2,5 godz wystudzić.
Ugotować budyń z: 4 żółtka, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. cukru, 2 cukry waniliowe,1/2 l mleka.
Mleko zagotować. Pozostałe składniki zmiksować, zalać wrzącym mlekiem ciągle miksując i zagotować budyń , wystudzić.
Zmiksować masło , dodawając stopniowo wystudzony budyń.
1/2 schłodzonej śmietany 30% ubić z 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodać tężejącą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody.
Składanie:
Biszkopt posmarować 1/2 puszki kajmaku, ułożyć krakersy na to drugą część kajmaku, przykryć drugą warstwą krakersów/potrzebna 1 duża paczka krakersów/. Na krakersy wyłożyć krem budyniowy i na to bitą śmietanę z galaretką.Na wierzch zetrzeć czekoladę. Włożyć do lodówki.
Polecam jest smaczny , delikatny, po prostu pycha!
dodane na fotoforum:
bea01 2012-05-12
jako druga coś skorzystam, mniam...:)
bea01 2012-05-13
piękne i smakowite, proszę o przepis:) pozdrawiam:))