CYTRYNOWIEC
Ciasto:
Upiec 2 biszkopty / z 4 jaj/
Masa:
4 żółtka
3 łyżki mąki zwykłej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 cytryny + woda
8 łyżek cukru
Wycisnąć sok z cytryn i dopełnić wodą do 1/2L zagotować.
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną ciągle miksując połączyć z gorącym sokiem cytrynowym. Zagotować i wystudzić. Zmiksować 1 kostkę masła, dodawać stopniowe wystudzony budyń cytrynowy ciągle miksując.
Bita śmietana:
1 galaretkę cytrynową rozpuścić w ½ szklanki wody.
1/2L schłodzonej śmietany 30% ubić z 2 łyżkami cukru pudru.
Do ubitej śmietany dodać stopniowo tężejącą galaretkę miksując.
Składanie:
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie masę śmietanową przyłożyć delikatnie drugim biszkoptem. Wierzch posmarować masa budyniową i udekorować.
dodane na fotoforum: