acha8 2011-02-03
Niestety , muszę rozczarować . Grzyby jak najbardziej w wersji jadalnej , na słodko . Ciasto kruche z kremem waniliowym
Przepis na grzybki:
pół kg mąki
kostka margaryny
szklanka kwaśnej śmietany
białko jajka
odrobina maku
biały krem
polewa czekoladowa
Mąkę , margarynę posiekać nożem, dodać śmietanę, zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie można posmarować tłuszczem babeczki, ale uwaga, nie wewnątrz, a po zewnętrznej stronie:)Cisto wyjąć, rozwałkować i wycinać pary krążków , najlepiej szklanką i foremką do babeczek. Krążkami wyciętymi szklanką wylepić babeczki, natomiast w krążkach “foremkowych” wyciąć dodatkowo małym kieliszkiem dziurki . Uformować z ciasta wałeczek i zrobić z niego korzonki grzybków , dodatkowo, każdą końcówkę zanurzyć trzeba w białku i obtoczyć w maku. Wszystko upiec na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku, niestety czas pieczenia jest różny, więc właściwie...
acha8 2011-02-03
wszystko należy piec oddzielnie. Po upieczeniu i schłodzeniu, kapelusze pokrywamy polewą czekoladową, ja osobiście nakładam nierówno pędzelkiem- wtedy grzybki wyglądają bardziej naturalnie, niż takie równiutko pokryte. Później napełniamy kremem , przykrywamy krążkiem z dziurką i wtykamy korzonek:)
Cytuję za Elizą z Utkane z marzeń .
Smacznego ... Grzybie :)