I jeszcze raz...

I jeszcze raz...

ciasto:
3 jajka , 3 łyżki cukru , po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej , 1 łyżka proszku do pieczenia , 1 okrągły wafel

Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę , dodajemy po łyżce cukru , następnie po jednym żółtku i ubijamy ok. 5 min. Wsypujemy mąki z proszkiem delikatnie mieszamy , wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor.

krem :
1/2 litra śmietany kremówki , 2 tabliczki białej czekolady , 3 śmietanki w proszku śnieżka , 20 dkg kokosu , 10 dkg płatków migdałowych, 2 łyżeczki żelatyny

Śmietankę podgrzewamy razem z połamaną czekoladą do rozpuszczenia (nie zagotowujemy ). Schładzmy i wsypujemy śnieżke . Ubijamy na gęstą masę wsypujemy kokos i 5 dkg płatków migdałowych. Zelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody , czekamy aż napęcznieje , następnie podgrzewamy do rozpuszczenia. Ostudzoną wlewamy do masy i jeszcze chwilę ubijamy .

do nasączenia:
likier amaretto

Na biszkopcie rozsmarowujemy 3/4 kremu, przykrywamy waflem na to resztę kremu i uprażone płatki migdałowe.

I już.... ;)

dodane na fotoforum: