[17864514]

Jablecznik . Popełniony z przepisu Anny Olson.

Ciasto
2 szklanki mąki uniwersalnej
2 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2/3 kostki zimnego pokrojonego masła
1 jajko
4 łyżki mleka

Jabłka
4 duże zielone jabłka ( dalam 6 olbrzymich zimówek )
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
2 kawałki kory cynamonowej
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
1 jajko zmieszane z 2 łyżkami zimnej wody do posmarowania ciasta

Ciasto
Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i wyrobić rękami, aż masa uzyska luźną, grudkowatą konsystencję. W mniejszej misce zmieszać jajko z 3 łyżkami mleka, dodać do ciasta i wyrobić na gładką masę. Uformować dysk z ciasta, zawinąć je w plastykową folię
i włożyć na 30 - 60 minut do lodówki.

Jabłka
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry (nożem albo za pomocą szatkownicy). Gotować jabłka na małym ogniu z 1 szklanką cukru i cynamonem przez ok.10 min. Odsączyć, ostudzić do temperatury pokojowej, zmieszać z drugą szklanką cukru, startą skórką pomarańczową, goździkami i gałką muszkatołową.

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Posypać stolnicę małą ilością mąki i rozwałkować 2/3 ciasta na okrągły placek o grubości 0,6 cm. Ostrożnie wyłożyć ciastem tortownicę o średnicy 20 cm tak, żeby ciasto wystawało poza krawędzie formy. Wypełnić tortownicę plastrami jabłek, wypełniając wszystkie puste przestrzenie. Za pomocą pędzla posmarować brzegi ciasta jajkiem z wodą. Rozwałkować pozostałe ciasto tak, żeby przykryło jabłka, docisnąć brzegi górnej warstwy ciasta do dolnej i przyciąć. Ostrym nożem delikatnie naciąć powierzchnię ciasta, tworząc wentylatory i za pomocą pędzla posmarować ją jajkiem z wodą. Piec ok. 55 minut, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe. Nie otwierając formy ostudzić ciasto do temperatury pokojowej.

batuta

batuta 2011-10-14

:) czy ty musisz mi to robić:):):) na pewno pyszne!!!!!!!!!

dodaj komentarz

kolejne >