[18335046]

Okrutna rozpusta ;) Sernik z michałkami-białymi i ciemnymi . Dla mnie bomba , niestety też kaloryczna :)))


Składniki
na spód:

- 200 g herbatników zbożowych (Digestive)
- 100 g masła

na masę serową:

- 550 g białego sera dwukrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 330 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 12 białych Michałków (każdy pokrojony na 8 kawałków)

na wierzch:

- tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki masła
- kilka ciemnych Michałków





Przygotowanie spodu:

kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i delikatnie obsypać tartą bułką.

Herbatniki rozdrobnić w blenderze, wlać roztopione masło, wymieszać. Powstałą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać łyżką i przez 20 minut chłodzić w lodówce.


Przygotowanie masy serowej:

Do twarogu dodać cukier, zmiksować i nie przerywając mieszania dodawać małymi porcjami śmietanę. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać proszek budyniowy oraz mąkę i za pomocą miksera na wolnych obrotach delikatnie wymieszać z całością.
Do gotowej masy wsypać pokrojone białe Michałki. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do formy z herbatnikowym spodem.

Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut. Po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki.


Przygotowanie wierzchu:

białą czekoladę stopić z masłem, polać schłodzony sernik. Od razu posypać startymi na dużych oczkach ciemnymi Michałkami. Odstawić do zastygnięcia.


Przepis znalazłam na blogu Moje ciacho.

marcysi

marcysi 2011-11-12

kusząca propozycja;-)

pica15

pica15 2011-11-12

jezyk mi uciekl.....wiesz gdzie!

acha8

acha8 2011-11-12

Wiem , wiem - mam to samo :))

lanta21

lanta21 2016-03-01

fajny

dodaj komentarz

kolejne >