[19133689]

Piernik staropolski przełożony powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Niebo w gębie :))


Składniki:

pół kg miodu
2 szklanki cukru (daję mniej)

25 dag masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*

Krem

1 litr mleka
pół szkl. kaszy manny
kostka masła
1 1/2szkl. cukru pudru
zapach waniliowy



Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.

Pieczenie:

Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami) i kremem( kasza ugotowana z cukrem , ostudzona i zmiksowana z masłem ) Odstawić do \\\'skruszenia\\\' na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Przepis z bloga Moje wypieki z małą modyfikacją w postaci kremu .

jadzia09

jadzia09 2012-01-12

pięknie i apetycznie wygląda.... czy to piernik?

acha8

acha8 2012-01-12

Jak najbardziej ''piernikowy" piernik :) Bardzo mięciutki , z tych co to się "rozpływają w gębie" :)

ania71

ania71 2012-01-12

pysznie...

bbb63

bbb63 2012-01-12

oj smakowicie wygląda

annorl1

annorl1 2012-01-13

pyszny i piękny :) też robiłam z powidłami i masą grysikową, ale nie umiałam tak ładnie udekorować...
ale warto go robić bo jest przepyszny :)

acha8

acha8 2012-01-18

Oj warto , warto :))

lanta21

lanta21 2016-07-31

pycha

dodaj komentarz

kolejne >