Pyszny jabłecznik na jesienne smuteczki :))
Składniki na ciasto :
1 kg jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 i 1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek
garść włoskich orzechów
Umyte i obrane jabłka (i pozbawione gniazd nasiennych) pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Całe jajka wbić do miski, dodać cukier i miksować do uzyskania jasnej, pulchnej masy. Dodać olej, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i cynamon. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy . Do ciasta wsypać rodzynki , orzechy i jabłka.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm i udekorować wierzch jabłkami.
Piec w temperaturze 180ºC( z termoobiegiem) przez około 60-70 minut.
Ostudzone ciasto polałam lukrem . Smacznego !