Kopiec kreta

Kopiec kreta

Ciasto :

– 2 szklanki mąki pszennej (340g)
– 1 szklanka cukru (220g)
– 1 szklana mleka (250ml)
– 1 szklanka oleju (210 ml)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
– 4 łyżki kakao
– 2 jajka

Jajka wbić do misy miksera i ubić z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawać do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm . Piec w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

krem:

4 banany
1 łyżka soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążyć delikatnie połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Śmietanę ubijać na niskich obrotach z cukrem pudrem i fiksem. Dodać czekoladę i wymieszać. Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułożyć na cieście. Nałożyć śmietanę, kształtując kopiec. Wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Smacznego!

Przepis lekko zmodyfikowany stąd:

https://domowe-wypieki.com/kopiec-kreta