1 ½ szkl.mąki
½ szkl.miodu
3 łyżki wody
2 łyżki przyprawy do pierników
3 dag masła
¼ szkl.cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Mieszamy suche składniki(mąka,cukier,przyprawa do pierników,soda).Masło z miodem roztopić-ostudzić.Wlać do suchych składników,wbić całe jajko,zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na całą noc.Po schłodzeniu rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.Piec do 10 min.w 160-170 C.
Pierniczki po upieczeniu są twarde...Muszą trochę \\\"poleżeć\\\" żeby nabrać wilgotności.
Będę je dekorować lukrem królewskim,ale w późniejszym terminie...
Lukier królewski
ok.½ kg cukru pudru
2 białka
łyżeczka soku z cytryny
Cukier puder przesiać do miski,dodać białka i sok z cytryny.Ubijać na niskich obrotach przez 5 minut.Uzyskana konsystencja powinna być gładka i lśniąca,jeśli jest za gęsta dodać kroplę soku z cytryny i mieszać ok.2 minuty.Lukier jest gotowy,jeżeli tworzy sztywny stożek.
Konsystencję lukru dopasowujemy do swoich potrzeb,jeśli chcemy rzadszy dodajemy więcej soku z cytryny ;)
astra40 2015-11-16
Ale śliczne, świetny przepis:) Może zrobię :) A przepis na lukier królewski będzie?
olga39 2015-11-16
Nastrój świąteczny juz nas ogarnia:)