Ciasto :
4 szkl.mąki
30 dag masła
3/4 szkl.cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
Z podanych składników zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce ok.1 godz.Następnie część(ok.2/3) ciasta wyłożyć na spód formy o wym.25x30,podpiec w temp.180 C ok.15-20 min.Resztę ciasta włożyć na chwilę do zamrażarki.Na podpieczone ciasto poukładać pokrojone truskawki.
Dodatkowo :
1/2 kg truskawek
6 białek
3/4 szkl cukru
budyń lub kisiel-ja miałam 10 białek więc dałam jeden kisiel i jeden budyń.Smak dowolny,u mnie kisiel truskawkowy+budyń waniliowy
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,pod koniec ubijania dodać kisiel lub budyń, (proszek).Pianę wyłożyć na truskawki,zetrzeć pozostałe ciasto.Piec ok 40-45 min w 170 C