PRZEPIS
Biszkopt :
4 jaja
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Na końcu dodać olej.Mieszać delikatnie łyżką. Przekładamy do foremki o wym.21x25 cm. Piec w 180*C około 20 minut.Po ostudzeniu biszkopt nasączyć dowolnym ponczem.
Krem miętowy :
30 dag landrynek miętowych
1/2 szkl wody
2 budynie śmietankowe
2 szkl mleka
masło (25 dag)
Do rondelka wsypać cukierki i zalać wodą. Ustawić na małym ogniu.Gotować aż się rozpuszczą.Do powstałego syropu dodać szklankę mleka,zagotować.Pozostałe mleko zmieszać z budyniem,wlać na gotujące mleko, zrobić budyń.Odstawić do ostygnięcia.Masło utrzeć,dodawać porcjami zimny budyń.
Pianka :
500 ml śmietany 30%
2 galaretki jabłkowo-miętowe lub dowolne w kolorze zielonym
Galaretki rozpuścić w szklance wody. Wystudzić. Kremówkę ubić i zmiksować z zimną galaretką.
dodatkowo:
paczka maślanych herbatników o smaku kakaowym
czekolada gorzka lub mleczna
śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
Składanie ciasta :
Biszkopt
krem miętowy
herbatniki
bita śmietana z galaretką (pianka)
tarta czekolada
ela05 2016-08-17
Super!-ciastko z klasą..
Magicznej środy wypełnionej szczęściem i radością..
Pozdrawiam serdecznie:)
steffek 2016-08-17
Wygląda apetycznie choć za miętowymi ciastami nie przepadam ;) Oczy mówią jednak co innego hi hi
kris13 2016-08-17
Szkoda,że mam uczulenie na miętę_można czymś zastąpić?
Ciacho jest EXTRA!!! Pozdrawiam ;):)