Papryka należy do dużej rodziny warzyw psiankowatych, czyli jest dość blisko spokrewniona z pomidorami i bakłażanami. Chociaż z Ameryki do Europy przywędrowała już pod koniec XV wieku, w wielu krajach jeszcze cztery wieki później uchodziła za roślinę jedynie ozdobną i w dodatku trującą. Wyjątek stanowiły Węgry - tam przyjęła się błyskawicznie, w najróżniejszych wersjach i formach, stając się podstawą lokalnej kuchni. Gulasz i leczo rozsławiły ją zresztą na cały świat.
Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Dostarczy mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Już 100 g papryki powinno zaspokoić ok. 70% zapotrzebowania człowieka na wit. A. Zapewni nam więc piękną cerę, o zdrowym odcieniu. Wsparta przez wit. C (tej w czerwonej papryce jest zwykle najwięcej) zwolni proces powstawania zmarszczek. Ponieważ zawiera również rutynę, jest nieoceniona, gdy masz kruche naczynka krwionośne.
Papryka żółta także dostarczy witaminę E, jednak kochamy ją nie za to przede wszystkim. Jest ceniona jako źródło luteiny i zeaksantyny, które potrafią unieszkodliwić wolne rodniki w siatkówce oka, a nam zapewnić dobre widzenie.
źródło : Gazeta.pl zdrowie
maly52 2015-09-03
Pięknie pokazana i opisana....miłego dnia Ci życzę....pozdrowienia ...:))
http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/n8mu6hpaspgblamqigv73u1493/indexweb.htm
jusiap 2015-09-03
I ja lubię paprykę ;)))
Nasza babcia ma 10 wnuków i 10 prawnuków...
z naszej strony 5 wnuków i 5 prawnuków ;)
pozdrowienia :)
dana02 2015-09-03
Witam serdecznie.
U mnie wreszcie trochę chłodniej.
Miłego wieczoru, dobrej nocy życzę:)
anita591 2015-09-03
Wspaniały!
Życzę pięknego wieczoru i nocy .
Radości w sercu i uśmiechu na twarzy..
Cieplutko pozdrawiam
miet05 2015-09-03
pozdrawiam i życzę dobrej nocy......:))