3 szklanki przesianej mąki tortowej
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
3 jajka
2/3 szklanki oleju
1 szklanka naturalnego jogurtu
1/2 szklanki mleka
owoce moga byc rózne.
Kruszonka:
150g mąki (albo 100g mąki i 50 g wiórków kokosowych)
100 g cukru
80 g masła
1 cukier waniliowy
Przygotować blaszkę do pieczenie (40x25 cm): wysmarować ją masłem i posypać mąką.
Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona ale sypka.
Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól wymieszać w jednej misce.
Mokre składniki połączyć w drugiej misce. Najpierw roztrzepać jajka, dodać jogurt i mleko, a na końcu olej.
Połączone mokre składniki, wlać do suchych, dobrze wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę, wyrównać, posypać owocami i kruszonką.
Piec ok 40-45 minut w 180-200 stopniach
lukier:
kilka łyżek cukru pudru dobrze wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną ciepłej wody.
irenaaa 2010-09-09
Wygląda rewelacyjnie i pewnie bardzo smaczny.Dziękuje za przepis:Miłego wieczorku życzę.
labro 2011-01-15
Super, że w Twojej galerii są przepisy ... zawsze chciałam upiec dobre ciasto ze śliwkami, a nigdy nie miałam do tego szczęścia :))) Co prawda na śliwki trzeba jeszcze sporo poczekac, ale przepis już drukuję :))))))))
Bardzo ładne fotki ... pozdrawiam milutko :)))