Dziś jest Międzynarodowy Dzień Pizzy
Wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to bynajmniej, że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja – codziennie bowiem sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Bo z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki.
eleonor 2019-02-09
Nieczęsto zdarza mi się jeść coś takiego
woltyna 2019-02-09
z radością się poczęstuję:)
każda pizza jest najsmaczniejszym daniem (moim zdaniem:))
siabat4 2019-02-09
Lubię!!
-Moc serdeczności ,z uściskiem przyjażni,
Pozdrawiam..
https://i.pinimg.com/originals/fd/84/34/fd8434b2632947ca03d0e667ff5968a5.jpg
maly52 2019-02-09
Super pizza i świetny opis... bardzo lubię.... pozdrawiam serdecznie... miłego wieczoru...:))