- Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
Historia tłustego czwartku sięga czasów starożytnych,
kiedy to w Rzymie bawiono się hucznie, by powitać
nadchodzącą wiosnę i pożegnać zimę. Wtedy ludzie
zajadali się tłustymi mięsami i popijali je alkoholem,
do których zajadano pączki. W naszej tradycji dzień,
w którym obchodzimy tłusty czwartek ma ruchomą datę.
Zależy ona od daty Wielkanocy, tłusty czwartek musi wypadać w ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
Tłusty czwartek, był też zwany mięsopustem ponieważ „mięso opuszczało człeka na długie tygodnie".
Jedzone od wieków pączki, pierwotnie robiono z ciasta chlebowego,a nadziewano boczkiem, słoniną albo mięsem.
Potem zamieniono je na chrust, faworki i pączki z ciasta drożdżowego.
basiah 2013-02-06
Alu zaszalalas w kuchni..ale nasmazylas tych pysznosci..choc Bartkową nie jestes:)pozdrawiam i smacznego zycze.
bryza 2013-02-07
CUDNA całość Alu .....dobrą zamianę zrobiono ha ha ha .... słodkiego czwartku Ci życzę Alu i serdecznie pozdrawiam :).....kurcze, garnuszek chyba już słodkości czuje bo wbić wpisiku nie mogę :(.....
majaha 2013-02-07
Niechaj każdy dzień mieni się barwami szczęścia i Miłości w Twym Sercu...
Smacznego paczusia.......:)
listek 2013-02-07
Pyszne - ale sie objadlam.
skarb5 2013-02-07
tradycja bardzo ciekawa....
ciekawe ile teraz czasu będę potrzebować na zrzucenie wszystkich
paczkowych kalorii?...))))
alalaa 2013-02-07
smacznego..