setulo 2008-09-14
Piękne i takie dorodne , skorzystam z zaproszenia :-)))
nitka1 2008-09-14
super
gajowa 2008-09-14
Oj, będzie nowa szarlotka? ;-)
prymula 2008-09-15
przepis na chlebek.. Składniki:
- 1250 g mąki pszenno-razowej,
- 250 g mąki żytnio-razowej,
- 50 g drożdży,
- 3/4 l ciepłej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli z mikroelementami,
- 150 g smażonej cebuli,
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać w misce, drożdże rozpuścić w 1/8 l ciepłej wody i wlać do mąki. Dodać resztę ciepłej wody i wszystkie pozostałe składniki, ciasto dobrze wyrobić. Oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Uformować chleb i włożyć na wysmarowaną olejem blachę, pozostawić na ok. 20 min. do powtórnego wyrośnięcia, posmarować wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. przy temperaturze ok. 220 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika po raz drugi posmarować wodą.
grazia13 2008-09-15
jeśli są tak apetyczne, to z wielką przyjemnością :) miłego poniedziałkowego wieczoru Ci życzę :)
kam716 2008-09-15
pewno z własnej działki ...aż ślinka cieknie....:))))