Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
70 g cukru pudru
40 ml śmietany 18% (wychodzi troszkę ponad 3 łyżki)
200 g konfitury wiśniowej z całymi wiśniami lub najlepiej wiśni w spirytusie. (ja wyciągnęłam z konfitury i zamoczyłam w spirytusie...im dłużej tym są lepsze )
W miseczce w kąpieli wodnej (miska na garnek z gotującą się wodą) podgrzewamy śmietanę, masło, połamaną czekoladę oraz cukier puder, mieszamy. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i otrzymamy gładką masę, wstawiamy miseczkę do lodówki na conajmniej 2 godziny. Jak masa stężeje to nabieramy łyżeczką niewielką porcję masy, wkładamy odsączoną wiśnię i toczymy kulkę. Obtaczamy każdą kulkę w czekoladzie w proszku lub w gorzkiej czekoladzie startej na drobnej tarce
tenia45 2011-12-19
Ale pyszniutkie Aniu,az slinka leci...Pozdrawiam zycze przyjemnych snow i spokojnego przedswiatecznego tygodnia:))