sałatka z zielonych pomidorów....[robiła moja babcia, mama ....robię i ja !!]
2kg pomidorów
1/2 kg cebuli
szklanka octu
szklanka cukru
sól
1/2 l wody
przyprawy;pieprz,ziele ang.gożdziki cynamon,imbir ]
----------------------------
ogórki i cebulę pokroić w grube plastry posolić 2 łyżkami soli,odstawić na 12 godzin....
Po w/w czasie pomidory mocno odcisnąć z solanki i wylać ją !!!!
Zalewę woda,ocet,cukier i przyprawy zagotować ja dodaję paprykę pokrojoną w paseczki,,
Do wrzacej zalewy dodaję odcisnięte pomidory
Gotuję aż zmiękną i nabiorą zlotej barwy.NIE ROZGOTOWAĆ !
Gorące wkładać do słoików zakręcać i odwracać na pokrywki...NIE PASTERYZOWAĆ
dana02 2015-09-16
Zapasy na zimę już są.
Pozdrawiam wieczorową porą.
Dobej nocy i radosnego powitania nowego dnia Ci życzę:)
hania44 2015-09-16
Pyszna sałatka! :) A co do wiersza to jeszcze dużo może się zdarzyć! :) Hehe! :) Ja dopiero kończę pracę! :)
jaworr 2015-09-16
Będzie smacznie w zimie....trzeba mieć te zielone, nie wiem może na targu będą....:)
Miłego wieczoru życzę..:))
vitaawe 2015-09-17
serdeczności*
http://tapetus.pl/obrazki/n/144573_park-staw-mostek-kaczki-widoczek-malarstwo.jpg
elli4 2015-09-17
to smaczne zapasy na zimę ........Uśmiech jest jak mały strumień, płynąc coraz więcej wody zbiera puka do każdego serca mocą swą - dobroć otwiera.
Wspaniałego dnia z dużą dawką słoneczka
rycho2 2015-09-18
takie przepisy są cenne
Aniu witaj, moc ciepłych, latem pachnących, pozdrowień i uśmiech ślemy, życzymy też fajnego wieczoru, kolorowych snów oraz udanego weekendu, Basia i Ryszard ☼ ♥:)) ☼ ♥:))
beleza 2015-09-18
"szklanka octu, szklanka cukru, sól"........niech mnie los chroni przed takimi daniami :)))) Od 1992r jestem 100% witarianinem i wspaniale mi z tym.
davie 2015-09-30
Zapasik na zimę w sam raz. Wygląda świetnie.
Moja babcia też kiedyś robiła taką sałatkę
i pamiętam, że wszystkim smakowała.
batroja 2015-10-18
bardzo dobry przepis, dziękuję.
anna64 2018-08-23
KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW - przypomnienie
A kiedy już przyjdzie czas zaśpiewać "Addio pomidory." Gdy jesień uderzy w nas chłodem i pozostanie nam świadomość, że "słoneczka zachodzące" już nie dojrzeją. :) Nie rezygnujmy z niedojrzałych, zielonych pomidorów. Zróbmy z nich konfiturę o kompletnie niesamowitym smaku, która sprawi, że nasze wypieki będą niezapomniane. :)
Przepis z notatnika mojej babci Heli. :)
Pomidory blanszuj zanurzając je we wrzącej, a potem zimnej wodzie. Przekrój na 4 i wyjmij z nich gniazda nasienne wraz z twardymi końcami. Następnie podsmażaj na wolnym ogniu z cukrem i sokiem z cytryny, aż pomidory zaczną się rozpadać. W razie potrzeby podlewaj niewielką ilością wody. Stale mieszaj, by konfitura się nie przypaliła. Kiedy pomidory zaczną nabierać perłowego wyglądu, zestaw je z ognia i napełnił nimi wyparzone wcześniej słoiki. Gorące odwracaj do góry dnem i pozostaw tak do ostygnięcia.
Co daje blanszowanie?
1. Zmniejsza możliwość zakażeń mikrobiol...