[30080622]

sałatka z zielonych pomidorów....[robiła moja babcia, mama ....robię i ja !!]

2kg pomidorów
1/2 kg cebuli
szklanka octu
szklanka cukru
sól
1/2 l wody

przyprawy;pieprz,ziele ang.gożdziki cynamon,imbir ]

----------------------------
ogórki i cebulę pokroić w grube plastry posolić 2 łyżkami soli,odstawić na 12 godzin....
Po w/w czasie pomidory mocno odcisnąć z solanki i wylać ją !!!!
Zalewę woda,ocet,cukier i przyprawy zagotować ja dodaję paprykę pokrojoną w paseczki,,
Do wrzacej zalewy dodaję odcisnięte pomidory
Gotuję aż zmiękną i nabiorą zlotej barwy.NIE ROZGOTOWAĆ !
Gorące wkładać do słoików zakręcać i odwracać na pokrywki...NIE PASTERYZOWAĆ

maly52

maly52 2015-09-16

Na zimę super.....pozdrowienia popołudniowe....:))

majaha

majaha 2015-09-16

Miłego popołudnia i wieczorku..

http://fotozrzut.pl/zdjecia/bbb920e0f5.gif

dana02

dana02 2015-09-16

Zapasy na zimę już są.
Pozdrawiam wieczorową porą.
Dobej nocy i radosnego powitania nowego dnia Ci życzę:)

hania44

hania44 2015-09-16

Pyszna sałatka! :) A co do wiersza to jeszcze dużo może się zdarzyć! :) Hehe! :) Ja dopiero kończę pracę! :)

mondia

mondia 2015-09-16

To spróbuję i ja....skopiuję przepis...


DOBRANOC I MIŁYCH SNÓW :)

jaworr

jaworr 2015-09-16

Będzie smacznie w zimie....trzeba mieć te zielone, nie wiem może na targu będą....:)
Miłego wieczoru życzę..:))

alkaa

alkaa 2015-09-16

to musi być pyszna... pozdrawiam

elli4

elli4 2015-09-17

to smaczne zapasy na zimę ........Uśmiech jest jak mały strumień, płynąc coraz więcej wody zbiera puka do każdego serca mocą swą - dobroć otwiera.
Wspaniałego dnia z dużą dawką słoneczka

rycho2

rycho2 2015-09-18

takie przepisy są cenne

Aniu witaj, moc ciepłych, latem pachnących, pozdrowień i uśmiech ślemy, życzymy też fajnego wieczoru, kolorowych snów oraz udanego weekendu, Basia i Ryszard ☼ ♥:)) ☼ ♥:))

beleza

beleza 2015-09-18

"szklanka octu, szklanka cukru, sól"........niech mnie los chroni przed takimi daniami :)))) Od 1992r jestem 100% witarianinem i wspaniale mi z tym.

evita

evita 2015-09-19

W zimie jak znalazł...

astra40

astra40 2015-09-19

Bardzo apetyczna sałatka;)

basiah

basiah 2015-09-24

Wyglada w słoiczkach przepieknie :)

davie

davie 2015-09-30

Zapasik na zimę w sam raz. Wygląda świetnie.
Moja babcia też kiedyś robiła taką sałatkę
i pamiętam, że wszystkim smakowała.

batroja

batroja 2015-10-18

bardzo dobry przepis, dziękuję.

anna64

anna64 2018-08-23

KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW - przypomnienie

A kiedy już przyjdzie czas zaśpiewać "Addio pomidory." Gdy jesień uderzy w nas chłodem i pozostanie nam świadomość, że "słoneczka zachodzące" już nie dojrzeją. :) Nie rezygnujmy z niedojrzałych, zielonych pomidorów. Zróbmy z nich konfiturę o kompletnie niesamowitym smaku, która sprawi, że nasze wypieki będą niezapomniane. :)

Przepis z notatnika mojej babci Heli. :)

Pomidory blanszuj zanurzając je we wrzącej, a potem zimnej wodzie. Przekrój na 4 i wyjmij z nich gniazda nasienne wraz z twardymi końcami. Następnie podsmażaj na wolnym ogniu z cukrem i sokiem z cytryny, aż pomidory zaczną się rozpadać. W razie potrzeby podlewaj niewielką ilością wody. Stale mieszaj, by konfitura się nie przypaliła. Kiedy pomidory zaczną nabierać perłowego wyglądu, zestaw je z ognia i napełnił nimi wyparzone wcześniej słoiki. Gorące odwracaj do góry dnem i pozostaw tak do ostygnięcia.

Co daje blanszowanie?

1. Zmniejsza możliwość zakażeń mikrobiol...

dodaj komentarz

kolejne >