schab- 1 kg
majeranek- 1 łyżka
czosnek granulowany- 1/2 łyżeczki
papryka słodka wędzona- 1 łyżeczka
ewentualnie inne ulubione przyprawy
sól kłodawska- 1 łyżeczka (bardziej czubata)
ziele angielskie- kilka kulek
liść laurowy- kilka sztuk
czosnek- 4-5 ząbków
Schab opłukać i natrzeć suchą marynatą składającą się z czosnku granulowanego, majeranku i papryki słodkiej wędzonej. Pozostawić na kilka godzin, a nawet na dobę. Przygotować wodę do gotowania. Na litr wody łyżeczka soli (można spróbować żeby było nie za mdłe) dodać pokrojone ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso wkładamy do zimnej wody i zagotowujemy na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotujemy 5 minut. Wyłączamy na 15 minut i znów zagotowujemy, gotując 1-1,5 minuty od momentu wrzenia. Wyłączamy i pozostawiamy mięso w garnku pod przykryciem aż wystygnie. Podajemy jako wędlinę na kanapki lub mięsko do obiadu.
awangar 2018-02-05
Faktycznie pycha....mam ten sam przepis...i na zdjęciu smakowicie wygląda.
Dziękuję Aniu za pamięć.
Dobrego wieczoru i nocy, pozdrawiam ciepło.
maly52 2018-02-06
Mam podobny przepis i robiłam już kilkakrotnie,ale gotuję tylko raz 7 minut,a przedtem moczę w zalewie z przyprawami i też jest pyszny.. wtorkowe pozdrowienia przesyłam... udanego dnia ...:))
rycho2 2018-02-06
wygląda bardzo apetycznie
Aniu dzień dobry, pozdrawiamy cieplutko życząc dobrego dnia, B&R :)) :))
basiah 2018-02-12
Slinka cieknie :))) I my robimy podobny , koniecznie jako wedlina do chlebka.. Przynajmniej bez konserwantow :)