swiety 2010-02-19
:) smacznego
kulka18 2010-02-21
Dzisiaj trochę na wesoło,
bo za dużo smutków wkoło.
Wszystkie minki chcą dziś zmiany,
zatem już się uśmiechamy!!!
Miłego popołudnia życzę...
Bożena:))
anna64 2018-09-29
ciasto:
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
2 kg jabłek
0,5 kg dyni
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka brzoskwiniowa
200 g masła / margaryny
cukier puder do dekoracji
papier do pieczenia
forma tortowa 28 cm.
Składniki sypkie na ciasto razem dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach - jeśli jabłka bardzo soczyste - to nadmiar soku odlać. Dynię obrać, wydrążyć i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka i dynię wymieszać razem. Do jabłka i dyni dodajemy cukier, cynamon i wsypujemy suchą galaretkę - dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na 2 części.
Piekarnik w tym czasie nagrzewamy do ok.200 stopni.
Formę wykładamy papierem do pieczenia - dno i boki. Ja dodatkowo jeszcze papier natłuszczam. Do gotowej formy wykładamy następująco:
1 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy
1 warstwa nadz...
anna64 2018-09-29
2 warstwa nadzienia - równomiernie rozprowadzamy
3 warstwa ciasta - równomiernie rozprowadzamy
na warstwę ciasta ścieramy lub kroimy masło / margarynę by przykryła nam cały wierzch. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika ( 200 stopni.) i pieczemy ok. 90 min. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a potem wierzch posypujemy cukrem pudrem