dodane na fotoforum:
babcia1 2013-07-31
takiej jeszcze nie robiłam..
anna96 2013-07-31
Przepis:
Sałatka 1.
1 kg białej kapusty-drobno poszatkować
1 kg zielonych pomidorów-plastry
1/2 ogórków kiszonych-plastry
1/2 kg marchewki-plastry
1/2 kg cebuli-plastry
pieprz, sól
Wszystkie warzywa posolić-soliłam sól kuchenna nie jodowana do przetworów-odstawić.
Zagotować zalewę:
11/2 szkl wody
3/4 szkl cukru
1/2 szkl octu
1/2 szkl oleju
Wszystkie składniki zalewy zagotować, do zalewy dodać wymieszane warzywa...gotować kilka minut. Gorące przekładać do słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 20 min.
anna96 2013-07-31
Druga sałatka robię ją od kilku lat...znika szybko, domownicy za nią przepadają...z porcji wychodzi 6 słoików 0,90 litra.
Przepis:
1 kg ogórków-plastry
1 kg pomidorów zielonych-plastry
2 szt cebule-plastry
kilka marchwi-tarka grube oka, może być kapusta-poszatkować, patisony-plastry...warzywa trzeba zważyć wszystkich razem musi być 4 kg...ostatnie podane można dobrać według upodobań.
Wszystko razem wymieszać, zalać solanką.
Solanka:
2 szkl wody
0,5 szkl soli kamiennej niejodowane do przetworów- grubej.
Warzywa zalać solanka i zostawić na 2,5-3 godzin...co jakiś czas zamieszać.
Zalewa:
6 szkl wody
2 szkl cukru
1,5 szkl octu 10%
1 łyżka przyprawy Kucharek
ziele angielskie, listek laurowy, gorczyca...lub gotowa przyprawa do ogórków konserwowych.
Zalewę zagotować w dużym garnku
Warzywa odlać z solanki, wrzucić do zalewy i gotować aby były w miarę miękkie lecz nie rozgotować. Wkładać do słoików, aby ciasno przylgnęły, ...
anna96 2013-07-31
cd. dodać łyżkę oleju. Zamknąć, słoik przekręcić do góry dnem...nie pasteryzować.
Uwaga:
Sól musi być Kamienna- drobnej nie wolno dodawać bo sałatka będzie za słona.