Czosnek niedzwiedzi.
Rośnie dziko na terenie Europy.
POLECAM PESTO Z LISCI CZOSNKU NIEDZWIEDZIEGO :
Pesto z liści czosnku niedźwiedziego
80 g liści czosnku niedźwiedziego
50 g świeżo startego parmezanu
50 g orzeszków piniowych
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
60-80 ml dobrej oliwy extra vergine
Do blendera wrzucamy orzeszki, miksujemy je, dodajemy ser, sól i pieprz i ponownie miksujemy. Dodajemy połowę liści, miksujemy i następnie resztę liści i oliwę i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy nieco więcej oliwy). Gotowe!
Można pesto umieścić w szklanym sloiczku, nalać na wierzch warstwę oliwy i trzymać parę dni w lodówce.
dodane na fotoforum:
waldek9 2010-05-09
Fajowe małe cudeńka...sporadycznie spotykane..bravo!
gorąco pozdrawiam:)))
kama77 2010-05-09
:)
danekfr 2010-05-10
palce lizac ! ...:))...