Bigos w słoikach

Bigos w słoikach

♥ 1½ kg kapusty kwaszonej
♥ 1kg chudego surowego boczku
♥ 60 dkg łopatki wieprzowej
♥ 1 marchewka
♥ 1 duży liść laurowy
♥ 10 pieczarek
♥ 1 łyżeczka jarzynki,vwgety lub innej przyprawy
♥ 2 cebule
♥ 10 śliwek suszonych bez pestek
♥ 10 suszonych grzybów
♥ 1 płaska łyżka roztartego majeranku
♥ ½ łyżeczki pieprzu
♥ 1/2 szklanki czerwonego wina
♥ 1łyżeczka oleju

Kapustę zalać wodą, wrzucić listek, umyte śliwki, grzybki suszone(zalane gotowaną wodą 1/2 szklanki,wlać razem z wodą)
Na patelnię wlać 1 łyżeczkę oleju, wrzucić pokrojone w kostkę mięso.
Obsmażyć lekko aż wyparuje woda, dodać pokrojoną cebulę, startą marchewkę, umyte i pokrojone pieczarki, vegetę i dusić około 15 min.Wszystko wlać do kapusty, gotować do miękkości mięsa, na małym ogniu(bigos musi być gęsty)często mieszając.
Na 15 min przed wyłączeniem, dodać majeranek, pieprz i wino.Gotujący nakładamy do słoików, dobrze dokręcamy i odwracamy do góry dnem żeby się zassały wieczka.Wystudzony przechowujemy w lodówce.
Pychotka polecam.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

pela53

pela53 2011-11-07

... mmmmmmmmmmmmmm.......... gotowe do transportu,podac ci adres? ;))

maxmen

maxmen 2011-11-07

U mnie nie ma szans aby zostało coś do słoików... :)
Musiał bym ugotować pewnie olbrzymi gar tego rarytasu... :)))
Wolę bigos robić wg. potrzeb z kapusty kiszonej własnej roboty. :)))

dodaj komentarz

kolejne >