Śnieżna szarlotka

Śnieżna szarlotka

Ciasto:
1/2 kg mąki
3/4 masła roślinnego (w 250 gramowym pudełeczku)
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek(białka zostawiamy do bezy)
1 łyżka płaska kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
zapach śmietankowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 słoiki litrowe prażonych jabłek
1 łyżka cynamonu
Beza:
6 białek
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania.

Z podanych składników zagnieść ciasto1/4 ciasta odciąć nożem,włożyć do foliowej torebki i do zamrażarki na 30 min.Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wysmarować lekko masłem ,wyłożyć ciastem,nakłuć widelcem.
Wyłożyć jabłka do salaterki wymieszać z cynamonem,wyłożyć na ciasto.
Ubić pianę z odrobiną soli ,dodać puder,na końcu dodać mąkę ziemniaczaną,delikatnie wymieszać,wylać na jabłka.
Zamrożone ciasto utrzeć na tarce na grubych oczkach, posypać delikatnie pianę,piec w 180 st C około 50 min.
Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

anda86

anda86 2011-11-08

Ale masz apetyczną galerię aż mi ślinka pociekła mniam mniam :)))

wiga50

wiga50 2011-11-08

Widzę, ze kazdy się zapluwa oglądając Twoją galerie:)))
Pozdrawiam:)

jolanka

jolanka 2011-12-01

zrobiłam taką - pyszna

pozdrawiam""))

jerry61

jerry61 2012-01-23

kończymy właśnie blachę w/g Twojego przepisu[mała zmiana -masło] Pycha!!

dodaj komentarz

kolejne >