1/2 kg polędwicy wołowej
5 łyżek oliwy z oliwek
1czubata łyżeczka musztardy
sól
pieprz
1/2 szklanki przegotowanej wody
2 żółtka
Dodatkowo:
2 cebule cukrowe
posiekane grzybki konserwowe
6 wyszorowanych w gorącej wodzie cytryn
posiekany szczypiorek
ewentualnie posiekane ogórki konserwowe lub kiszone
Polędwicę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, drobniutko posiekać ostrym nożem na miazgę (lub ewentualnie zmielić przez maszynkę)
Dodać musztardę , wodę sól i pieprz , dokładnie wyrobić .Na końcu dodać żółtka wymieszane z oliwą z oliwek i jeszcze raz wymieszać.
Wyszorowane cytryny wytrzeć do sucha, przekroić na pół wzdłuż, ostrym nożem wykroić cały środek cytryny(który zużyjemy do lemoniady lub babki cytrynowej)
Napełnić miseczki cytrynowe dorobionym tatarem, udekorować każdą drobniutko posiekaną cebulą i posiekanymi grzybkami.
Podawać na przekąskę:)
Smacznego.
dodane na fotoforum:
piwolub 2011-12-04
Ileż to miłości jest w Twoich daniach !!!
Aż spojrzałem na zegarek. Niestety Leclerc już zamknięty :)
Jutro sobie taki tatarek zrobię.
pozd