6 kotletów wieprzowych karkowych
2 duże cebule
3 marchewki
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
mąka
olej do smażenia
Kotlety karkowe delikatnie rozbijamy, solimy i posypujemy pieprzem, panierujemy w mące. Wlewamy 4 łyżki oleju do szerokiego rondla lub głębokiej patelni, obtaczamy dokładnie bitki w mące i rumienimy na złoty kolor na obydwie strony.
Wykładamy bitki na talerz, na tym samym tłuszczu obsmażamy pokrojoną cebulę i marchewkę pokrojoną w kawałki.Układamy bitki, dodajemy majeranek i liście laurowe, zalewamy wodą, najlepiej przegotowaną z czajnika ( wody ma by tyle, żeby bitki były lekko przykryte) posypujemy odrobiną soli.
Przykrywamy pokrywką i dusimy na bardzo małym ogniu około 30 min .Nie musimy często zaglądac do rondla, wystarczy tylko raz przemieszac, sosik się sam udusi i ładnie zagęści .Najlepiej dusic mięso w patelni teflonowej lub rondlu, wtedy nic nam się nie przypali.
Podajemy bitki z makaronem , kopytkami lub ziemniakami.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-07-15
Uwielbiam takie mięsko... :)))
kot54 2012-07-15
Bardzo smaczne jedzonko ....Pozdrawiam :)
iwanka1 2012-07-15
I pyszny obiad gotowy:)))
elcia72 2012-07-15
Witam .Miłego wieczoru życzę i serdecznie pozdrawiam :)))
bahus 2012-07-16
Obiad pyszny, aczkolwiek w sezonie młodych pyrek i grillowania, makaronu staram się unikać. Zostawiam na jesień i zimę ;)