Torcik w przekroju

Torcik w przekroju

Torcik wyszedł pyszny, wszystkim bardzo smakował:)mniam.


Składniki

Biszkopt:

4 duże jajka lub 5 mniejszych

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa;

1/2 litra śmietany 30%

2 cukry waniliowe lub 1 podwójny

1 fix do śmietany

Poncz:

400 ml chłodnej przegotowanej wody

cukier do smaku

sok z cytryny

Dodatkowo:

brzoskwinie lub inne owoce z puszki

3 kolorowe galaretki

tarta czekolada

1 szklanka konfitury wiśniowej

posypka do tortu


Białka oddzielić od żółtek, dodać odrobinę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać,na końcu obydwie wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.

Tortownicę o wymiarach 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wykładamy samo dno i piec około 35 min w 180 st C.

Wystudzony biszkopt, przekroić na 3 krążki, ułożyć spód na paterze lub płaskim talerzu i nasączyć. Posmarować wiśniową konfiturą , następnie ubitą śmietaną i przykryć drugim krążkiem.Znów krążek nasączyć i przełożyć śmietaną( wierzch ciasta też nasączyć.

Całość posmarować masą i wyrównać boki i wierzch, boki posypać posypką(w moim przypadku, była to zdjęta skórka z wcześniej upieczonych biszkoptów, pokruszona i ususzona) Udekorować owocami, czekoladą i posiekaną galaretką.Odstawić tort na kilka godzin w chłodne miejsce.

Wykonanie masy:

Zimną śmietanę ubić na sztywno , pod koniec dodać cukry waniliowe i fix do śmietany.

Wykonanie ponczu:

Wodę wymieszać z cukrem i cytryną , dla dorosłych można dodać trochę spirytusu.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

anita591

anita591 2013-02-02

Witam, życzę miłej i radosnej soboty, pozdrawiam :

slawa1

slawa1 2013-02-02

Bardzo smacznie wygląda,taki delikatny.Miłego dnia.

evita

evita 2013-02-02

Tak też wyglada... Anulko, wspaniałego popołudnia życzę... serdeczności ślę... :)

macalla

macalla 2013-02-02

"smakował"..znaczy się, już go nie ma..szkoda , bo myslałam że się załapię :P

aneta24

aneta24 2013-02-02

Mmm wygląda pysznie ;)

maciej8

maciej8 2013-02-02

Mam pytanko. Jak pieczesz bizkopt.że jest taki wilgotny?

anulkaz

anulkaz 2013-02-02

re:Maciej, do biszkoptu , daje się u nas mąkę pół na pół , pszenną i ziemniaczaną, torcik dodatkowo nasącza wodą z cukrem i cytryną.Wersja dla dorosłych, dodaje się trochę spirytusu do ponczu i kremu.:)

dodaj komentarz

kolejne >