Biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ubić białka dodając cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - upiec na blaszce wielkości 24x42cm w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Krem cytrynowy
3 cytryny
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny
Wykonanie
Wycisnąć sok z 3 cytryn i uzupełnić zimną wodą do 2 i 1/2 szklanki. Płyn wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do osobnego naczynia wlać pół szklanki wody i rozmieszać w nim żółtka, budynie, mąkę ziemniaczaną i pszenną, cukier waniliowy - ugotować budyń na wodzie cytrynowej - odstawić do wystudzenia. Masło lub margarynę (można po 1/2 kostki) utrzeć i połączyć po jednej łyżce z zimnym budyniem.
Krem śmietanowy
1/2 litra kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
Dodatki
2-3 paczki herbatników (zależnie od wielkości)
1 puszka ananasów
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić, dodawać cukier a na końcu przestudzoną żelatynę.
Ułożenie ciasta
Biszkopt - krem cytrynowy - ananasy - krem śmietanowy - herbatniki - polewa .
dodane na fotoforum:
mery50 2012-07-30
Witaj Danusiu!
Widzę, ze nas częstujesz pysznymi ciastami.
Miłych chwil na cały nowy tydzień życzę.
Pozdrawiam cieplutko:))
violinka 2012-07-30
co za pychotkaaaaaaaaaaa miłego wieczorku
stasia2 2012-07-30
DANUSIU PYSZNOSCI NA TWOJEJ STRONCE ,,,PA,,PA,,