Przepis:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła ( 200 g)
1 szklanka cukru
5 żółtek
3 łyżeczki kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
jabłka prażone ( mogą być ze słoika, ale najlepiej uprażyć samemu z cukrem i cynamonem) – jabłka muszą być słodkie.
Cukier waniliowy
¾ szklanki cukru do białek
Zagnieść ciasto, 1/3 ciasta odkroić i włożyć do lodówki na około 20 minut. Pozostałe ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć prażone jabłka, posypać cukrem waniliowym, na jabłka wyłożyć ubitą pianę z cukrem, na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zmrożone ciasto.
Piec około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.
ewci1 2015-05-04
Twoje ciasta z bezą wygladaja zawsze bardzo apetycznie i smacznie:)) super ciacho:)
abore76 2015-05-04
Szarlotka wygląda cudownie!Pozdrawiam....
halinag 2015-05-04
Robię tak samo ...tylko z maką krupczatką a do piany dodaje budyń w proszku...na wierzch skubaną kruszonkę...: ))
oliwkaa 2015-05-05
szkoda,że nie mogę sięgnąc po nią :0))) wygląda obłednie !!!
ssstu6 2015-05-05
...heee, obiecałem sobie nie ogladac Twoich smakołyków pod nieobecnośc małzonki ale...to nie takie łatwe ; ))))
zaraz ide zrobic sobie kawe i poszukac "czegos słodkiego" ; )
miłego dnia !! : )))