Miód z mniszka lekarskiego.

Miód z mniszka lekarskiego.

Przepis:

1 litrowy słoik ubitych kwiatów mniszka
2 cytryny
1 kg cukru
1 litr wody

Kwiaty mniszka gotujemy z pokrojonymi cytrynami około 15 minut. Następnie przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy przez sito wywar z kwiatów i cytryn, dodajemy cukier i gotujemy 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gorący miód wlewamy do słoiczków i na gorąco zakręcamy.

halinag

halinag 2015-05-12

Robiłam w ten sam sposób...miodzio...pycha:))

niusia1

niusia1 2015-05-12

zdro9wo i smacznie;

choco13

choco13 2015-05-12

Super sprawa:-)

ewaiza

ewaiza 2015-05-12

podziwiam Cie Olu dla mnie to czarna magia

anad60

anad60 2015-05-12

piękne i zdrowe zapasy....chyba zrobię
a te kwiatki to kiedy zbierać :
biorę przepis i jak mi się uda to dla dzieci zrobię !!!

abore76

abore76 2015-05-12

Warto mieć w swojej spiżarce taki miodek,ma wiele zalet kulinarnych i leczniczych.

lila08

lila08 2015-05-12

w tym roku robię inaczej,zobaczymy co wyjdzie ...

sciema

sciema 2015-05-13

Moja sąsiadka dziś się wybrała na zbiór mniszka , albo miodzik albo syrop będzie robić ...:)

dodaj komentarz

kolejne >