Mój ulubiony - z mąki żytniej i bez ziaren. Pachnie w całym domu:)))
Przepis:
300 gram mąki żytniej typ 720
100 gram mąki pszennej typ 500
Około 450 ml letniej wody
Opakowanie drożdży instant - ok. 7 gram
Całość wsypać do miksera i mieszać około 15-20 minut.
Pod koniec mieszania dodać 1,5 łyżeczki soli i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do foremki i odstawić w ciepłe miejsce - ok. 30st.C. na około
1-1,5 godziny, aż ciasto mocno wygaruje - podwoi swoją objętość.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C. Zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec przez godzinę.
dagma65 2016-06-28
Wspaniały chleb ! Chętnie bym taki upiekła, ale nie znam przepisu :(
Pozdrawiam :)
prince8 2016-06-28
Wspaniały wypiek ...ale zapach ... miłego wieczoru życzę O. ...:)))
babcia1 2016-06-29
Piękny chlebuś a przepis można?
evita 2016-06-29
Witaj Olu... udany chlebek...
Bukiet pozdrowień ślę...
i uśmiech wnoszę na cały dzień... :)
babcia1 2016-06-30
i już bardzo dziękuję za przepisik !!teraz go widać !!