Dzisiejszy obiadek. Muszę przyznać, że niebo w gębie.
Przepis:
składniki
• 600g ugotowanych ziemniaków
• 1 ¼ szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• 1 łyżka masła
• szczypta soli
Przygotowanie
1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Do jeszcze ciepłych dodajemy łyżkę masła i zostawiamy, aby całkowicie ostygły.
2. Zimne ziemniaki przekładamy na blat lub stolnicę, na środek wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące.
3. Ciasto dzielimy na 3–4 części z każdej kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 4 mm, nadziewamy i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Smacznego!
anad60 2017-07-01
Oj dobre...dobre...chciała bym zrobić takie
biorę przepis ale nie wiem czy się odważę...
Apetyczna fotka Olu... :)
babcia1 2017-07-01
Pyszotka!!