Zapiekanka kebab-gyros:
- 2 woreczki ryżu,
- ok. 50 dag piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- papryka czerwona,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- 30 dag żółtego sera,
- przyprawa kebab-gyros,
- ketchup, majonez
Ryż gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ketchup i majonez mieszamy w proporcji 1:1. Sosu ma wyjść dość dużo, żeby zapiekanka nie była sucha. Połową sosu smarujemy ryż. Na sos dajemy 1/3 sera. Pierś przyprawiamy i podsmażamy na oleju, dodając pod koniec pokrojoną w kostkę cebulę. Jeszcze chwilkę smażymy. Pierś wykładamy na ser i znowu posypujemy 1/3 sera. Paprykę kroimy w kostkę ogórki w półplasterki i wykładamy na ser. Następnie smarujemy resztą sosu majonezowego i posypujemy resztą sera. Zapiekamy ok. 30 min w temp 180st, aż ser ładnie nam się zarumieni. My gotową zapiekankę polewamy jeszcze obficie sosem czosnkowym. W takiej wersji najbardziej nam smakuje :)
Sos czosnkowy:
-jogurt naturalny (ok.200-250g),
- 3-4 ząbki czosnku (zależy jak kto lubi; my uwielbiamy więc czosnku nie żałuję),
-3 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka cukru,
-sól, pieprz, bazylia, oregano (ilość oczywiście do smaku)
Gotowy sos dobrze jest odstawić do lodówki na 2-3 godzinki, żeby składniki się przegryzły. Polecam, bo jest naprawdę obłędny :)
ania03 2014-09-13
Muszę spisać bo lubię takie wynalazki:)pozdrawiam
annorl1 2014-09-13
wygląda super :)
ofka63 2014-12-08
Wygląda smakowicie,no i sosik czosnkowy....też lubimy czosnek zwłaszcza w weekendy:)Pozdrawiam