Ciasteczka z maszynki upieczone :)
podaje przepis niżej ...
mozna je trzymac dlugo wmetalowy pudelku..aż do zjedzenia ostatniego :)
Składniki na kruche z maszynki :
4 szklanki (250g) mąki pszennej tortowej ,
kostka (250 g) masła,
pół kostki smalcu,
3 żółtka, 3 łyżki duze kwaśnej 18 proc., śmietany,
1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 cukry waniliowe, szczypta soli,
mała łyzeczka czubata proszku do pieczenia .
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ciasta (w temperaturze pokojowej) posiekać nożem albo w malakserze. Gdy ciasto będzie miało gładką konsystencję, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 50 minut. Gdyby po tym czasie ciasto było zbyt twarde i nie chciało się wyciskać przez maszynkę, należy odłożyć je na chwilę w temperaturze pokojowej. Wyciskać przez maszynke do mięsa z nakladką - ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, kontrolując stopień zrumienienia. Zamiast przez maszynke, mozna wałkowac i wykrawac foremkami...potem maczac w grubym cukrze (zeby cukier dobrze sie przyczepil, mozna pomalowac /pędzlem/ wierzch delikatnie woda lub mlekiem) i upiec , albo po upieczeniu juz wystudzone - lukrowac..