Do ciasta skórka otarta z pomarańczy ,do jabłek pomarańcze i galaretka pomarańczowa ,do pianki kisiel pomarańczowy. A jak siedziała w piekarniku po domu roznosił się niesamowity zapach .... pomarańczy oczywiście :) A smakuje wybornie ....
SZARLOTKA POMARAŃCZOWA ;
0,6 kg mąki ,1 Palma ,1 łyżka śmietany ,5 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia ,skórka otarta z 2 pomarańczy.
Składniki zagnieść ,podzielić na dwie części. 1 cz. wyłożyć brytfankę i wysypać kaszą manna,2 schłodzić.
Masa jabłkowa ;
10 jabłek - pokroić w kostkę ,usmażyć. Dodać 2 pomarańcze zmielone w maszynce ,przesmażyć z jabłkami ,dodać galaretkę pomarańczową. Przestudzić i wyłożyć na kruchy spód.
Piana ;
Białka ubić ,dodać 1/2 szkl. cukru i kisiel pomarańczowy. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min. 180 st. C.
dodane na fotoforum:
rycho2 2015-12-07
i nam zapachniała, choć u nas była tyle, że w wydaniu czysto jabłuszkowym z nutą cynamonu
(komentarze wyłączone)