To moje ulubione ciasto tradycyjnie spozywane tuz przed 6 stycznia i prawie do konca stycznia.Tradycja z czasow romanskich przejeta przez chrzescjanstwo. Wewnatrz ciasta znajduje sie ceramiczna figurynka a do ciasta dolaczona jest pozlacana tekturowa korona. Kto dostania czesc ciasta z ta figurynka(feve) zostaje krolem dnia . Zawsze go kupowalismy ale corka w tym roku upiekla go sama i wyszlo znakomicie. Receptura jest bajecznie prosta..Spod i gora ciasta to ciasto francuskie, ktore u nas mozna kupic wszedzie. Wewnatrz masa ze 100 g mielonych migdalow, 100 g miekiego masla ,100g cukru pudru i 2 jaj. W cukierniach dodala do tego krem angielski, podobny do naszego budyniu ale rzadszy ale i bez tego jest pyszne...Najlepsze na cieplo.
Polecam i zycze slonecznego dnia.
quibono 2013-01-11
....no to pieczemy wg Twojego przepisu..Pzdr.J. :))
rybka11 2013-01-11
Witaj Basiu! pychotka do kawki porannej super pozdrawiam :-)))