świąteczne smaki: ciasteczka orzechowe

świąteczne smaki: ciasteczka orzechowe

pieczone wg staruśkiego przepisu z zeszytów mojej babci:

50 dag mąki
36 dag tłuszczu – pół na pół margaryna i masło
8 dag cukru pudru
garść mielonych orzechów
2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę posiekać na stolnicy z tłuszczem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto.
Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać małą szklanką, połowę ciastek wykrawać z dziurką.
Maczać w roztrzepanym białku i orzechach mielonych, piec na złoty kolor.

Po upieczeniu i wystudzeniu przekładać powidłem lub kwaskowatym dżemem (np. porzeczkowym) albo masą orzechową.

Masa orzechowa:
100 ml mleka, 20 dag cukru kryształu, 1 całe jajko
Cukier z jajkiem roztrzepać, dodać mleko
i zagotować – mieszać cały czas. Zdjąć z kuchenki, dodać 12 dag mielonych orzechów. Wymieszać, ostudzić.

Utrzeć ok. 16 dag masła, dodawać porcjami wystudzoną masę orzechową. Dodać do smaku spirytus.
Przekładać ciastka, w dziurkę można dać wiśnię lub kleks gęstego dżemu.

dodane na fotoforum:

pit69

pit69 2013-12-28

Mniam!pozdrawiam:)

jaworr

jaworr 2014-01-02

Wyobrazam sobie... najchetniej tez pieke z starych, wyprobowanych przepisow....)
Pozdrawiam...:)

lanta21

lanta21 2015-07-23

pycha .

(komentarze wyłączone)