na wieczorną przekąskę

na wieczorną przekąskę

jeszcze gorące - drożdżowe cebulaki z mozzarellą


Cebulaki:
4 – 5 cebul pokroić i lekko zeszklić na maśle lub dusić pod przykryciem na maśle z dodatkiem wody (kto chce bardziej dietetycznie).
Doprawić cebulę do smaku – sól, pieprz, zioła prowansalskie itp.
Można dodać do smaku trochę koncentratu pomidorowego.
Cebulę przestudzić.

3 szklanki mąki
2 jajka
4 ½ dag drożdży
duża szczypta soli
7 ½ dag margaryny – roztopić
ok. 270 ml mleka
1 ½ łyżeczki cukru

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać cukier i wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem.
Mąkę wsypać do miski, wlać rozrobione z drożdżami mleko, wymieszać.
Mieszakami hakowymi miksera wyrabiać ciasto, dodać sól, roztrzepane jajka, przestudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto kilka minut do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.
Na stolnicy formować okrągłe placuszki, nakładać cebulę, piec 20-25 minut w temp. około 200 stopni C. Pod koniec pieczenia posypać startą mozzarellą lub innym żółtym serem.

dodane na fotoforum:

lila08

lila08 2014-01-21

chyba utuczę się ...zjadłoby się takiego cebulaczka :)

pentom

pentom 2014-01-21

A ja tym razem podziękuję .... nie lubię cebuli, pod żadną postacią ;)))

ewaiza

ewaiza 2014-01-21

OJ ZJADLABYM TO CUDO.

fanrats

fanrats 2014-01-21

Też bym nie odmówiła :)

jaworr

jaworr 2014-01-21

Nie smakowałam jeszcze takiego specjału..:)
Pozdrawiam.....

pit69

pit69 2014-01-22

Smakowite foto:)Pozdrawiam!

jokam

jokam 2014-01-22

a jak je zrobić....?!

(komentarze wyłączone)