jeszcze gorące - drożdżowe cebulaki z mozzarellą
Cebulaki:
4 – 5 cebul pokroić i lekko zeszklić na maśle lub dusić pod przykryciem na maśle z dodatkiem wody (kto chce bardziej dietetycznie).
Doprawić cebulę do smaku – sól, pieprz, zioła prowansalskie itp.
Można dodać do smaku trochę koncentratu pomidorowego.
Cebulę przestudzić.
3 szklanki mąki
2 jajka
4 ½ dag drożdży
duża szczypta soli
7 ½ dag margaryny – roztopić
ok. 270 ml mleka
1 ½ łyżeczki cukru
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać cukier i wymieszać z lekko podgrzanym mlekiem.
Mąkę wsypać do miski, wlać rozrobione z drożdżami mleko, wymieszać.
Mieszakami hakowymi miksera wyrabiać ciasto, dodać sól, roztrzepane jajka, przestudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto kilka minut do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji.
Na stolnicy formować okrągłe placuszki, nakładać cebulę, piec 20-25 minut w temp. około 200 stopni C. Pod koniec pieczenia posypać startą mozzarellą lub innym żółtym serem.
dodane na fotoforum:
(komentarze wyłączone)