drożdżówka, która zawsze się udaje - wypiek mojej mamy
https://www.ewawachowicz.pl/#/przepisy/drozdzowka_z_wieclawic/
Proporcje jak w przepisie na stronie podanej powyżej.
Mama wypróbowała, że lepiej robić klasyczny zaczyn z podanych w przepisie 5 łyżek mąki, drożdży rozmieszanych z cukrem (2-3 łyżki) i odrobiny mleka - tak, by otrzymać gęstość kwaśnej śmietany. A resztę mleka dodać później do ciasta w trakcie wyrabiania. Natomiast żółtka + jajka utrzeć z pozostałym cukrem i dodać do mąki z zaczynem.
Olej dodać mniej więcej w połowie wyrabiania ciasta.
Na samym końcu można do ciasta dodać rodzynki.
lunio 2010-02-02
..pierwszy już jest...co ja takiego zrobiłam,że wszyscy mnie kuszą, a ja puchnę!!!!
Miłego dnia Basiu , oczywiście pychota!!!
lunio 2010-02-02
Basiu to napisz dla wszystkich przepis pod zdjęciem, proszę!!!
jaworr 2010-02-02
Smacznie wygląda, trzeba będzie spróbować upiec.....
przyjemnego wieczoru życzę...
rys11 2010-02-02
Witaj Basiu!
Ja tylko popatrzę,i to musi mi wystarczyć! SMACZNEGO ! Słodycze bardzo lubię, i za dużo przez zimę przytyłem.Myślę że jak zacznie się sezon ogrodowy to trochę zgubię tych kilogramów!!!
Serdecznie Pozdrawiam :-)))
dziwne 2010-02-02
Wyglada smakowicie...
lubie dróżdżowe....:)
(komentarze wyłączone)