czyli urządzenie do ręcznego wytwarzania masła
lechjas 2009-06-02
Pamiętam, wlewano śmietanę i ubijano ją aż powstawały grudki masła. Pozostałością była smaczna maślanka. Masło po wyrobieniu (osełka) zawijane było w liście chrzanu. Bardzo mnie to ciekawiło bo w mieście masło czasami było w sklepie.
burgi 2009-06-02
stoi na zydelku czyli małym taboreciku
zbigsow 2009-06-02
Nie na zydelku tylko na ryczce:)) Pozdrawiam
betkam 2009-06-02
Taborecik, zydelek czy ryczka ....niewazne... ale masełko z takiej maselnicy to.... miodzio... :) Jadłam i wiem co mówię :)
burgi 2009-06-02
szczególnie jak się drzazgi trafiają :)
myszcia 2009-06-02
najsmaczniejsze masełko.....ręcznie ubijane;)
setulow 2009-06-03
to znam :)
zbigsow 2009-06-03
Też jadłem takie masełko zgadza się pycha a maślanka super, powiedzialem ryczka bo w różnych regionach różnie to zwią:) Pozdrawiam
manni65 2010-02-07
gynal we taki maselnicy robiylo sie maslo jak my smietonka ze mlyka przez cyntryfuga przepusciyli, smietonka rain i trza bylo trzaskac pozdrowiom przypomino mi sie dziecinstwo