Maselnica, bijanka, kierznia.....

Maselnica, bijanka, kierznia.....

czyli urządzenie do ręcznego wytwarzania masła

lechjas

lechjas 2009-06-02

Pamiętam, wlewano śmietanę i ubijano ją aż powstawały grudki masła. Pozostałością była smaczna maślanka. Masło po wyrobieniu (osełka) zawijane było w liście chrzanu. Bardzo mnie to ciekawiło bo w mieście masło czasami było w sklepie.

burgi

burgi 2009-06-02

stoi na zydelku czyli małym taboreciku

zbigsow

zbigsow 2009-06-02

Nie na zydelku tylko na ryczce:)) Pozdrawiam

betkam

betkam 2009-06-02

Taborecik, zydelek czy ryczka ....niewazne... ale masełko z takiej maselnicy to.... miodzio... :) Jadłam i wiem co mówię :)

burgi

burgi 2009-06-02

szczególnie jak się drzazgi trafiają :)

myszcia

myszcia 2009-06-02

najsmaczniejsze masełko.....ręcznie ubijane;)

setulow

setulow 2009-06-03

to znam :)

zbigsow

zbigsow 2009-06-03

Też jadłem takie masełko zgadza się pycha a maślanka super, powiedzialem ryczka bo w różnych regionach różnie to zwią:) Pozdrawiam

krisstin

krisstin 2009-06-03

Robiłam masło w takim urządzeniu!

manni65

manni65 2010-02-07

gynal we taki maselnicy robiylo sie maslo jak my smietonka ze mlyka przez cyntryfuga przepusciyli, smietonka rain i trza bylo trzaskac pozdrowiom przypomino mi sie dziecinstwo

dodaj komentarz

kolejne >