Gruszki nadziewane wątróbkami :

Gruszki nadziewane wątróbkami :

To przykład na to jak ze zwykłych składników zrobić ekstra danie. Danie wzorowane na kuchni żydowskiej.
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag wątróbek drobiowych
1 puszeczka małych połówek gruszek w syropie
1 łyżka masła do smażenia
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
2 łyżeczki octu balsamicznego
kilka malin świeżych
mąka do oprószenia wątróbek
Wątróbki oczyścić z błonek i tłuszczyków. Posolić i popieprzyć . Oprószyć mąką i usmażyć na oleju na rumiano .W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Zdjąć wątróbki i trzymać w zawinięte w folię aluminiową by nie ostygły. Na patelnię wlać ocet balsamiczny i wrzucić kilka rozgniecionych malin ( tak z 8 szt ) - gotować aż maliny się rozpadną a ocet zredukuje .
Odsączyć z syropu gruszki. Ułożyć na sałacie .Na każdą kłaść wątróbkę , polewać sosem .Dekorować świeżymi malinami .
Doskonałe zarówno jako ciepła przekąska jak i delikatne danie obiadowe .

dodane na fotoforum:

galina1

galina1 2010-07-26

To jakaś dla mnie nowość.

alkaa

alkaa 2010-07-26

To może być pyszne, ja lubię owoce we wszystkim.Buniu ,zapraszam na imieninową kawę- umnie dziś obiad resztkowy.Pozdrawiam

anita591

anita591 2010-07-26

smacznego

alik61

alik61 2010-07-26

to musi być pyszotne!!!u nas ochłodziło się do 14st.,a ja pozdrawiam cieplutko!

dodaj komentarz

kolejne >