Prawdziwkowy śledzik :

Prawdziwkowy śledzik :

Taki Wigilijny śledzik

Czas : 30 minut

Składniki :

4 płaty śledzia z oleju
2 cebule
8 kapeluszy suszonych prawdziwków
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami )
pieprz kolorowy grubo mielony

Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby - wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , koncentrat i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce na minimum 24 godziny .

dodane na fotoforum:

luna07

luna07 2010-12-15

SMACZNEGO

gracha1

gracha1 2010-12-15

smacznego

piatal

piatal 2010-12-15

w talerzyku z dziurkami,,plamy na obrusie murowane,,śledzik może dobry,,ale podanie bardzo nie trafione,,,,

bunia

bunia 2010-12-15

piatal- a to nie trafione bo nie zaliczyłam żadnej plamki - często podaje różne rzeczy na tym talerzyku i obrusy mają sie dobrze . Ale fakt jak ma być więcej niż jedna porcja to ten talerzyk się nie nadaje . Bardziej mnie interesuje przepis niż to na czym kto śledzia poda bo akurat na to wpływu nie mam - każdy ma inna zastawę i nie przypuszczam by ktoś ,, gonił ,, do sklepu po talerzyk z dziurkami jak mu się zachce takiego śledzia .

malgra

malgra 2010-12-15

Przepisik super...spróbuję...bo śledzi nikt u mnie je...tylko ja...a takie może im zasmakują...)

dzaga

dzaga 2010-12-15

Te śledzie są fantastyczne ! Jako pierwsze znikają u mnie ze stołu . Ja dodaję jeszcze garść rodzynek .

galina1

galina1 2010-12-16

Życzę miłego dnia.

fabio54

fabio54 2010-12-16

Ale ten przepis to juz spisalam ,ja tak zrobie,tylko Buniu jeszcze mi wytlumacz o co chodzi z /oleju aromatyzowanego grzybami/ .Pozdrawiam Cie serdecznie.

bunia

bunia 2010-12-16

fabio54- ja robię sobie olej o zapachu suszonych grzybów = po prostu zagotowuję szklankę oleju z kilkoma suszonymi grzybami i potem trzymam w lodówce ( musi odstać i nabrać smaku ) - ale to niekoniecznie . Można użyć zwykłego oleju , można doprawić np odrobiną proszku grzybowego ( zmielone na proszek suszone grzyby ) - a można dac zwykły olej i też będzie dobrze.

fabio54

fabio54 2010-12-16

Dzieki Buniu:)

magdabo

magdabo 2010-12-16

Z grzybkami jeszcze nie robiłam , napewno spróbuję , tym bardziej , że u mnie wszyscy lubią śledziki ... pozdrawiam cieplutko !

dodaj komentarz

kolejne >