Spod piramid na Wigilię :

Spod piramid na Wigilię :

Okoń nilowy jako Wigilijne danie- a czemu nie ?
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
2 porcje filetów z okonia nilowego
olej słonecznikowy
2 łyżki masła
sok z 2 cytryn
pieprz kolorowy grubo mielony
sól
mąka do oprószenia
6 kapeluszy prawdziwków
Zmieszać sok z cytryn z olejem ( 2 łyżki ), szczyptą soli, pieprzu i zalać marynatą filety. Zostawić na godzinę w marynacie . Osuszyć dokładnie .
Ugotować prawdziwki w małej ilości wody .Odcedzić ( wywar użyć np. do kapusty z grzybami ) .
Rozgrzać na patelni olej z masłem . Włożyć borowiki i chwilę smażyć przewracają kilka razy . Zdjąć grzyby z patelni . Filety oprószyć mąką . Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni . Przełożyć na drugą stronę i tak samo usmażyć na rumiano .Dołożyć grzyby ( 2 kapelusze pokroić w paseczki- 4 zostawić w całości ) .
Bardzo smaczna alternatywa dla karpia .

dodane na fotoforum:

tczew54

tczew54 2010-12-17

Świetny przepis. Z grzybami jeszcze ryb nie robiłam.

rudy13

rudy13 2010-12-17

ja z grzybkami też nie próbowałam, oj coraz więcej mam przepisów na rybki, i co tu wybrać?? wszystko smacznie wygląda i kusi....;))

malybok

malybok 2011-01-18

przepis i dekoracja wspaniała.

dodaj komentarz

kolejne >