Całkiem inny makowiec :

Całkiem inny makowiec :

Jesli nie macie dość słodkości świątecznych zapraszam na :

Całkiem inny makowiec :

Pyszny i łatwy makowiec pieczony wg przepisu mojej przyjaciółki Bogusi. Wychodzi zawsze - nawet mnie .To jest porcja na blaszkę ok 30 x 20 cm

Czas :1 godzina + stygnięcie
Składniki :

Ciasto :
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao

Masa makowa :

1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe
1 szklanka bakalii

Polewa czekoladowa :
6 łyżek wody
1/2 kostki masła
2 tabliczki czekolady mlecznej
1 gotowa polewa czekoladowa w proszku

Do dekoracji ;
pokruszone orzechy
wiórki kokosowe
kolorowa posypka

Ubić pianę z białek z cukrem . Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku .Dobrze wymieszać dodając kakao. Blaszkę średniej wielkości wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wlać ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 25 minut ( czas zależy od wielkości blaszki .Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Zimne przekroić ostrożnie na pół jak na tort .
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wymieszać masę makową z masłem i bakaliami .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Ogrzewać mieszając cały czas aż masa się zagotuje a budynie zaczną gęstnieć .
Połówkę biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć gorącą masę makową .Przykryć drugą połówką ciasta .
Wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać wsypując gotową polewę . Wylać na ciasto i rozsmarować .Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi .
Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin ( a jeszcze lepiej 24 godziny )

A wszystkim ,,cukierniczym leniom polecam pomysł na 2 ciasta za jednym pieczeniem .Zobaczcie tu :
https://www.fmix.pl/zdjecie/2348241/makowiec-i-sernik-razem-2

Zarobiłam Całkiem inny makowiec i Sernik wg Buni ( https://www.garnek.pl/bunia/12504735/sernik-wg-buni ) za jednym zamachem .

dodane na fotoforum:

talia14

talia14 2010-12-27

Fajne:) Pozdrawiam:) Miłego dnia życzę:)

reni50

reni50 2010-12-27

dziękuję, juz sobie pobrałam, może kiedyś wypróbuję ten przepis...

kregi

kregi 2010-12-27

siadam do ciasteczka i kawusi...

ircia61

ircia61 2010-12-27

Upiekę na Sylwestra,mam nadzieję ze się uda...pozdrawiam serdecznie:))

anita591

anita591 2010-12-27

Piękny wieczór przed nami,
więc przybywam z pozdrowieniami.

galina1

galina1 2010-12-27

Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku.

ula95

ula95 2010-12-27

jak tu ładnie świątecznie -serdecznie pozdrawiam po świętach.

davie

davie 2010-12-27

Szybko minęły święta, teraz czekamy
na Sylwestrowe szaleństwo.

gosia32

gosia32 2010-12-27

Na sylwestra akurat, właśnie kupiłam gotową mase także skorzystam...pozdrawiam

jagoda8

jagoda8 2010-12-27

Witam ,przepisy fajowe i godne uwagi-pozdrawiam i już jesteś moją ulubioną-miłego wieczorku życzę.

rudy13

rudy13 2010-12-27

zapisałam, przy okazji wypróbuję.....
miłego poświątecznego... :))

mattik

mattik 2010-12-28

wspaniała galeria :) same w niej pyszności :)
pozdrawiam cieplutko i życzę miłego dnia :)

jadpaw5

jadpaw5 2010-12-28

Interesujące, warto wypróbować

kropka7

kropka7 2011-01-03

Makowiec wyszedł genialny ... teraz wypróbuje sernik ...
pozdrawiam w Nowym Roku :)))

ircia61

ircia61 2011-01-04

Upiekłam ten makowiec i był wspaniały...bardzo szybko się robi i jest wyśmienity.....pozdrawiam serdecznie:))

bunia

bunia 2011-01-04

ircia61- cieszę się - ja zwyczajnie nie mam drygu do pieczenia wie to ciasto jest akurat dla mnie

dodaj komentarz

kolejne >