Tym razem zestawiłam delikatny smak zielonych szparagów z ostrością zielonego chili - a to wszystko z łososiem- pycha .
Czas : 15 minut + marynowanie
Składniki :
2 kawałki filetu z łososia ze skórą
olej z pestek winogron
sok z 2 dużych cytryn
1 łyżeczka ,,Zielonego chili ,, ( Tao-Tao )
pieprz kolorowy grubo mielony
sól
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
12 zielonych szparagów
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , soku z cytryny, Sosu zielone chili z i 1/2 łyżeczki pieprzu .
Filety ułożyć w wąskim pojemniku. Zalać marynatą i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Ze szparagów odciąć końcówki ( tak 1/3 długości ) i obrać obieraczką . Ułożyć w szerokim garnku, zalać woda tak by je lekko zakryła . Osolić wodę szczypta soli i dodać szczyptę cukru. Gotować ok 5 minut ( zależy od ich grubości ) od zagotowania . Sprawdzić czy są miękkie .
Na patelni rozgrzać olej z masłem . Oprószyć mąką i smażyć łososia na rumiano z obu stron .
Podawać z ziemniakami z wody i odcedzonymi szparagami ( wyjmować ostrożnie z wody by się nie połamały ).
Wydawało by się , że szparagi i chili to profanacja .Ale przekonałam się już , że wbrew obiegowym opiniom szparagi lubią nutkę ostrości ( np pieprz ).
dodane na fotoforum:
krynia2 2011-04-29
Nie wątpię,że to pycha......................pozdrawiam......dzieki za podrzucane wspaniałych przepisów...............jesteś bezcenna.........pozdrawiam cieplutko......spokojnej nocy zycze.
reni50 2011-04-29
jestem przekonana że to pyszne danie...